Blogs

Van west naar oost

Van west naar oost

Heerlijk! Eerst even met je teen het koude water aanraken… hoe gaat dat nou in Azië? Van iets simpels als eten met mes en vork of chop sticks tot complexe sociale structuren waarbij mensen met elkaar communiceren, verbaal en non-verbaal, op een manier die we totaal niet begrijpen… U begrijpt dat we ons af en toe als een vis op het droge voelen en dan zijn we nog maar in Singapore… we worden hier goed voorbereid op de volgende stappen in onze aanpassing: Daniel training!

Taal èn cultuur studie, dus niet enkel de taal. We zouden vloeiend Thais kunnen leren, maar als we niet begrijpen wat een knikje of een glimlach betekent in een bepaalde context dan baat het het goede nieuws van Jezus niet.

 

Een paar duidelijke voorbeelden:

WEST ——————————————— OOST—————————————–

Identiteit door volbrengen van taak                   Identiteit op basis van relaties

Doelen zijn belangrijk                                           Mensen zijn belangrijk

Falen is mijn probleem                                         Falen beschaamd de groep

We zullen dus bereid moeten zijn om onszelf op te offeren voor het evangelie.
Ben ik bereid om rechten op te geven, om mezelf op te offeren?

  • het recht op wat ik een normale levensstandaard vind
  • het recht op wat ik denk te doen wat goed is voor mijn gezondheid
  • het recht om mijn privé leven in te richten zoals ik wil
  • het recht op privacy
  • het recht op mijn eigen tijd
  • het recht op een normaal huiselijk leven
  • het recht om te leven met de mensen of groep van mijn keuze
  • het recht om me superieur te voelen
  • het recht om de dingen te runnen zoals ik dat graag wil

Ja, dat ben ik, maar enkel in de kracht van God:

‘want het is God, Die in u werkt zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen.’
Filippenzen 2:13, HSV